Şehriyeli Yayla Çorbası Şehriyeli yayla çorbası, her mevsim büyük bir zevkle tüketilebilen çorba tariflerinden biridir. Özellikle çocukların severek tükettiği yayla çorbası, şehriyeli yapıldığında bir başka lezzetli olur ve tadına bakan herkes çorbayı severek tüketir. Aynı zamanda besleyici özelliği fazla olan şehriyeli yayla çorbasının hazırlanışı da bir o kadar kolaydır ve zahmet gerektirmeden hazırlanabilir. Şehriyeli Yayla Çorbası Malzemeleri
Sosu İçin
Şehriyeli Yayla Çorbası Nasıl Yapılır? Şehriyeli yayla çorbasında kullanacağımız arpa şehriyeyi öncelikle bir tavanın içerisine alıp bir tatlı kaşığı sıvı yağ ile kavuralım ve pembeleşmesini sağlayalım. Kavrulmuş olan şehriye, çorbanın içerisinde fazla şişmeyecektir ve lezzeti ile görüntüsü daha hoş olacaktır. Ardından derin bir çift tabanlı çorba tenceresi alalım ve içerisine tavuk suyu ile normal suyu boşaltıp kaynamaya bırakalım. Sular kaynama derecesine geldiğinde tencerenin içerisine kavrulmuş olan şehriyeleri ilave edelim ve pişmeye bırakalım. Şehriyeler hafif şişince ocağın altını kısalım ve diğer malzemelerin hazırlığına geçelim. Bunun için geniş bir karıştırma kabı alalım ve içerisine yoğurt, un ve yumurta ilave edip karıştıralım. Harcın kıvamını açmak için çorba tenceresinde bulunan sudan bir kepçe kadar alıp karışımın içerisine ilave edelim ve çatal ile güzel bir şekilde çırpalım. Homojen kıvama gelen karışımı çorba tenceresinin içerisine boşaltalım ve karıştıralım. Bu aşamada çorbanın kaynayana kadar sürekli karıştırılması gerekiyor. Aksi halde çorba kesilip kötü bir görüntü oluşturabilir. Bu görüntünün oluşmaması için harçla buluşan çorbanın iyi şekilde karıştırılması gerekiyor. Ayrıca harcı çorbayla buluştururken yavaş ilave etmekte fayda olacaktır. Çorba kaynama noktasına geldiğinde ocağın altını en kısık dereceye getirelim ve birkaç dakika bu şekilde kaynatalım. Yeteri kadar kaynayan çorbanın sosunu hazırlamak için küçük bir tava alalım ve ocağın üzerine yerleştirelim. Tavanın içerisine tereyağı ile sıvı yağı ilave edip ocağın altını açalım. Yağlar yanma derecesine gelmeden ocağın altını kapatalım ve tavanın içerisine kırmızı pul biber ile kuru naneyi ilave edip karıştıralım. Hazır hale gelmiş olan şehriyeli yoğurt çorbasının içerisine tuz ilavesi yapalım ve kepçe ile karıştırdıktan sonra servis tabaklarına alıp üzerine sostan gezdirelim. Arzu ederseniz sosu tencerede bulunan çorbanın üzerine boca edip kepçe ile karıştırabilir ve bu şekilde sunum tabaklarına alabilirsiniz. Şehriyeli yoğurt çorbasının sosunu istediğiniz yöntemle çorbaya ilave edip sunum yapabilirsiniz. Afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Şehriyeli yayla çorbası, besleyici değerleri ve ferahlatıcı tadıyla özellikle yaz aylarında sıklıkla tercih edilen bir çorbadır. Yoğurdun içeriğindeki probiyotikler bağışıklık sistemini güçlendirirken, arpa şehriye de enerji verici özellik taşır. Çorbanın içerisine eklenen tavuk suyu, çorbanın protein değerini arttırarak besleyiciliğini daha da artırır. Bu çorba, özellikle çocuklar için hem lezzetli hem de sağlıklı bir seçenek sunar. |