Arpa Şehriyeli Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
21 Temmuz 2024

Arpa Şehriyeli Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Arpa Şehriyeli Yayla Çorbası Tarifi

Arpa şehriyeli yayla çorbası oldukça kolay, pratik ve çok lezzetli bir çorba çeşididir. Evde kolayca yapabileceğiniz bu çorba, aynı zamanda çok sağlıklı ve vitaminlidir. Türk mutfağının vazgeçilmez bir tadı olan bu çorba, özellikle boğaz ağrısı gibi rahatsızlıklarda tercih edilir. Ilık ve kolayca boğazdan geçen, fazla taneli olmayan, genellikle tavuk sulu çorbalar bu durumda idealdir. Arpa şehriyeli yayla çorbasının kıvamı ise özellikle hoşunuza gidecektir. Hem tavuk sulu hem de et sulu çorbalar, hastalık dönemlerinde tam bir şifa kaynağıdır. Ayrıca özel günlerinizde veya ramazan ayında davetlerde ikram edilen mis kokulu bir çorba çeşididir.

Malzemeler

  • Bir çay bardağı arpa şehriye
  • 2,5 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • Bir su bardağı tavuk suyu ya da 1 adet bulyon
  • 3-4 su bardağı su
  • Tuz

Üzeri İçin

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Nane
  • Toz kırmızı biber

Arpa Şehriyeli Yayla Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

İlk olarak arpa şehriyeleri ayrı bir tavada yağ koymadan hafif sararana kadar, orta ateşte kavurun. Bu sayede çorbanın hem kokusu güzel olur hem de ertesi güne kaldığında şehriyeler şişmez. Çorbayı pişireceğiniz tencereye yumurtayı, yoğurdu ve unu koyup güzelce çırpın. Pütürler yok oluncaya kadar çırpmaya devam edin. Üzerine şehriyeleri, tavuk suyu veya bir adet bulyonu ekledikten sonra orta ateşte kaynamaya bırakın. Suyu az gelirse kaynadıktan sonra kaynamış su ilave ederek suyunun kıvamını isteğinize bağlı olarak ayarlayabilirsiniz. Çorba kaynayana kadar bırakmadan, tahta kaşık ile sürekli karıştırın. Kaynadıktan sonra tuzunu ekleyerek ayarlayın. Diğer taraftan bir tavada tereyağı, nane ve toz kırmızı biberi kavurup çorbanın üzerine ekleyin. Çorbayı nane ve kırmızı biber ile bir taşım daha kaynattıktan sonra ocağın altını kapatıp sıcak servis yapabilirsiniz. Aynı zamanda sıcak günlerde soğuk olarak da çorbayı servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Sâzkâr

21 Temmuz 2024 Pazar

Arpa şehriyeli yayla çorbası yaparken arpa şehriyeleri neden önceden kavurmak gerekiyor? Bu adım atlanırsa çorbanın kıvamı veya tadı nasıl etkilenir?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Sâzkâr,

Arpa şehriyeli yayla çorbası yaparken, arpa şehriyeleri önceden kavurmak çorbanın hem lezzetini hem de kıvamını olumlu yönde etkiler. Şehriyeleri kavurduğunuzda, çorbanıza daha derin ve zengin bir tat katmış olursunuz. Ayrıca kavurma işlemi şehriyelerin çorba içinde daha iyi pişmesini ve dağılmamasını sağlar. Eğer bu adımı atlar ve doğrudan çorbaya eklerseniz, şehriyeler çorba içinde fazla şişebilir ve çorbanın kıvamı daha yoğun, hatta lapa gibi olabilir. Bu nedenle, çorbanızın hem lezzetli hem de ideal kıvamda olmasını istiyorsanız, şehriyeleri kavurma adımını atlamamanızı öneririm.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Sütlü Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Sütlü Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri