Tavuklu Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Tavuklu Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Tavuklu yayla çorbası hem hazırlaması en az diğer çorba çeşitleri kadar kolay hem de diğer çorba çeşitlerinden çok daha sağlıklı bir tariftir. İçinde bulunan tavuk dolayısıyla; sıcak bir çorbanın herkesçe bilinen faydalarına ek olarak, beslenme ve protein ihtiyacına da katkıda bulunur. Bu yüzden; tavuklu yayla çorbasının özellikle faydalı besinler tüketmekte zorlanan çocuklara sık sık pişirilmesi tavsiye edilir. Çocukların tavuğu sade olacak yemektense; tavuklu yayla çorbası veya benzer tarifler eşliğinde yemeleri daha kolay olacaktır. Bunun dışında; klasik çorba çeşitlerinden farklı bir tat sunmak isteyenler için de tavuklu yayla çorbası idealdir. Yazının devamında da deneyecek olanlara yardımda bulunmak adına; gerekli malzemeler listesi ve adım adım tavuklu yayla çorbası tarifinin hazırlanışı yazılmıştır, kolay gelsin.


Tavuklu yayla çorbası için gerekli malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı un
  • 1 çay bardağı pirinç
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam nane
  • 8-10 adet tavuk (Kanat)
  • Yeterli miktarda tereyağı
  • 400-500 gram yoğurt

Tavuklu yayla çorbası tarifi nasıl yapılır?

  • Yukarıdaki malzemeler temin edildikten sonra tavuklu yayla çorbası tarifine başlanabilir. Her çorba tarifinde olduğu gibi tavuklu yayla çorbasında da malzemeler tencerede uygun bir sırayla karıştırılarak pişirilecek ve sonunda tavuklu yayla çorbası elde edilecektir. Fakat bu adımları gerçekleştirmeden önce bazı ön hazırlıkların yapılması ve malzemelerin tavuklu yayla çorbası için uygun bir hale getirilmesi gereklidir. Öncelikle; en önemli malzeme olan tavuklar uygun küçüklükte olmalıdır. Sonuçta tencerede pişirme işlemi yapılacağından; çok büyük parçalar kullanılması hem tavuklu yayla çorbasının tadı açısından hem de rahat yenebilmesi açısından olumsuz bir durum olacaktır. Kanattan başka tavuk eti de kullanılabilir; fakat mutlaka bu kurala dikkat edilmelidir. Pirinçler de güzelce yıkanır ve büyük bir süzgeçte suyundan süzülür. Diğer malzemeler için ise yapılması gereken bir hazırlık yoktur. Hepsinin kolayca ulaşılabilecek şekilde bir kenarda bekletilmesi yeterlidir. Ayrıca; tavuklu yayla çorbasını pişirmek için bir tencerenin ve sosu hazırlamak üzere bir tavanın ve derince bir kabın şimdiden hazır edilmesinde fayda vardır.
  • Hazırlıklar tamamlandıktan sonra tavuklu yayla çorbasının ilk adımı uygulanmaya başlanır. Bunun için; hazırlanmış olan tavuk kanatları, pişirme yapmak üzere ayarlanan tencereye atılır. Tavukların hizasını belirgin olarak geçecek şekilde sıcak suda tencereye dökülür ve ocağa konarak hafif ateşte pişirme işlemine başlanır. Burada; tavukların pişmeye başlayabilmesi için yeterli bir süre beklenmelidir. Yani tavuklar tamamen pişip yumuşayıncaya kadar beklenmesine gerek yoktur. Zaten diğer malzemelerin eklenmesi esnasında; öncesinde eklenenler de pişmeye devam edeceği için, 5-10 dakika kadar karıştırma eşliğinde beklendikten sonra; 1 çay bardağı pirinç de tencereye dökülür ve aynı pişrme işlemine devam edilir. Tavuk ve pirinç; tavuklu yayla çorbasının en önemli iki malzemesi olduğundan, bu adımın uygun bir şekilde ve gerekli özen gösterilerek yapılması çok önemlidir.
  • Tavuklu yayla çorbasının temeli pişmekteyken; vakit kazancı olması açısından bir taraftan sosu hazırlanabilir. Bu adımda derin kap kullanılacaktır. Öncelikle kabın içerisine yoğurt dökülür ve güzelce kabın tabanına yayılır. Hemen ardından 2 tatlı kaşığı un da aynı kaba boca edilir ve karıştırma işlemine başlanır. Yoğurt ve un; tavuklu yayla çorbasının yardımcı tatları niteliğinde olsa da çorbaya kıvamlarını vereceklerinden son derece önemli malzemelerdir. Bu yüzden; karıştırma aşamasında yeterince özenli davranılması ve karışımın iyice homojen hale getirilmesi gereklidir. Son olarak bir tutam tuz da bu karışıma eklenir ve aynı işlemlere tabi tutulur. Yeterince karıştırıldıktan sonra; tavuklu yayla çorbasının bir diğer kısmı da tamamlanmış olur.
  • Şimdi sıra; tavuklu yayla çorbasının bu iki ayrı kısmını birleştirmeye gelmiştir. Kapta bulunan yoğurt-un karışımı; tencerede pişmekte olan tavuk-pirinç karışımına dökülecek ve pişmeye katılacaktır. Burada kesinlikle karışımın tamamı birden boca edilmemeli; azar azar ekleme yapılarak tavuklu yayla çorbasının sindire sindire pişmesi sağlanmalıdır. Bu eklemeler sırasında tabi ki sürekli olarak karıştırma işlemine de devam edilmelidir. Yoğurt-un karışımı tamamen eklendikten sonra 1-2 dakika kadar daha tavuklu yayla çorbası karıştırılır ve bir sonraki adıma geçilir.
  • Bu adımda; tavuklu yayla çorbasının üzerini kaplayacak olan sos hazırlanacaktır. Kalan malzemelerden olan tereyağı; öncesinde ayrılmış olan tavaya dökülür ve ocakta kızartılmaya başlanır. Tereyağı iyice sıvılaşıp tavanın tabanına yayıldıktan sonra; bir tutam nane de bu tavaya atılır ve kızartma işlemine devam edilir. Burada sadece nanenin belirtilmesinin tek sebebi; tavuklu yayla çorbası için uygun bir baharat olmasıdır. Eğer eklenmek istenen başka bir baharat varsa, rahatlıkla eklenebilir. Buna göre; tereyağıyla beraber nane ve varsa diğer baharatlar yeterince kızartıldıktan sonra ocaktan alınır. Böylece tavuklu yayla çorbasının sosu hazırlanmış olur.
  • Tencerede pişmiş olan tavuklu yayla çorbası; hiç bekletmeden sıcak olarak tabaklara alınır. Her bir tabağın üzerine de önceki adımda hazırlanmış olan sos dökülür. Servisi yapılır.
  • Tavuklu yayla çorbası tamamlanmıştır, afiyet olsun.

Tavuklu Yayla Çorbası Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kremalı Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Kremalı Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Hazır Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

Yoğurtlu Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

4 Kişilik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri

4 Kişilik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri