Yayla Çorbası Nasıl Yapılır Yayla çorbası, Türk mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olan, lezzetiyle herkesin beğenisini kazanan bir çorbadır. Yöresel olarak yapılışında küçük farklar bulunsa da, ortaya çıkan çorbanın tadı ve sunumu genellikle benzer özellikler taşır. Yayla çorbasına bu eşsiz lezzeti veren kullanılan malzemelerdir. Yoğurt, pirinç ve tereyağlı nane karışımıyla mükemmel bir uyum sağlar. Çorbanın yapımında et suyu kullanırsanız daha lezzetli olduğunu göreceksiniz. Şimdi yayla çorbası nasıl yapılır ve hangi malzemeler kullanılır, hep birlikte göz atalım. Çorbamızı hazırlayalım ve akşam yemeğinde sıcak sıcak ikram edelim. Hepinize kolay gelsin. Yayla Çorbası İçin Gereken Malzemeler
Yayla çorbası hazırlıklarına önce pirinci suyla haşlamakla başlayın. Tencereye hazırlamış olduğumuz suyun 3 su bardağını soğuk olarak koyarak pirinci orta ateşte haşlayın. Bu arada bir kâseye koyduğunuz yoğurdu 1 su bardağı suyla birlikte iyice çırpın. Buna unu ve yumurtayı da ilave ederek, çırpmaya el blenderi ile devam edin. Bu arada haşlanan pirincin içine kalan yarım su bardağı suyu da ilave edin. İçine hazırladığınız yoğurtlu karışımı da dökerek karıştırın. Eğer yayla çorbasının kıvamı beklediğinizden koyu olursa, biraz daha ılık su ilavesi yapabilirsiniz. Bundan sonra çorbayı beş dakika kadar kaynatın ve ocaktan indirin. Bu arada tavanın içinde tereyağını eritin. İçine kuru naneyi atarak hafif kavurun. Bunu tenceredeki yayla çorbasının içine dökün. Çorbanızı sıcak sıcak kaselere koyarak ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun. |
Çokay
23 Temmuz 2024 SalıYayla çorbası yaparken yoğurt kesilmesin diye hangi aşamalara dikkat etmeliyim? Çorbanın kıvamını nasıl daha iyi ayarlayabilirim?
Cevap yazAdmin
23 Temmuz 2024 SalıMerhaba Çokay,
Yayla çorbası yaparken yoğurdun kesilmemesi için dikkat etmen gereken bazı önemli noktalar var. Öncelikle, yoğurdu oda sıcaklığına getirmek önemlidir. Soğuk yoğurdu direkt olarak sıcak suya eklemek kesilmeye neden olabilir. Ayrıca, yoğurdu yumurta ve un ile birlikte çırpıp, azar azar çorbanın sıcak suyuyla temperleme (alıştırma) yaparak karışıma dahil etmek iyi bir yöntemdir. Bu şekilde yoğurdun kesilmesini önleyebilirsin.
Çorbanın kıvamını daha iyi ayarlamak için, suyunu ve yoğurt karışımını dikkatlice eklemelisin. Kıvamı yoğunlaştırmak için un miktarını az az arttırabilir ya da kıvamı fazla yoğun olduğunda su ekleyerek inceltebilirsin. Ayrıca, çorbayı sürekli karıştırarak pişirmek de kıvamın homojen olmasına yardımcı olacaktır.
Afiyet olsun!