Yoğurtlu patates çorbası nasıl yapılır, tarifini verir misin?

Lezzetli ve doyurucu bir çorba arayışında olanlar için, yoğurt ve patatesin uyumunu ön plana çıkaran nefis bir tarif. Hem pratik hem de besleyici olan bu çorba, soğuk günlerde içinizi ısıtacak.

07 Aralık 2025

Yoğurtlu Patates Çorbası Tarifi


Malzemeler:

  • 3 orta boy patates
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • 1 su bardağı yoğurt (tercihen süzme yoğurt)
  • 1 yumurta sarısı (opsiyonel, kıvam için)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 6-7 su bardağı su veya et suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 diş sarımsak (opsiyonel)

Üzeri İçin:


  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber veya pul biber

Yapılışı:


1. Adım: Patateslerin Hazırlanması

Patatesleri soyup küp küp doğrayın. Bir tencerede haşlanmak üzere üzerini geçecek kadar su ekleyin ve yumuşayıncaya kadar haşlayın (yaklaşık 15-20 dakika). Haşlanan patatesleri bir kasede çatalla veya ezici ile püre haline getirin. Dilerseniz blendırdan da geçirebilirsiniz.

2. Adım: Çorbanın Temelini Hazırlama

Bir tencerede tereyağını eritin. İnce doğranmış soğanı ekleyip pembeleşene kadar kavurun. Üzerine unu ekleyip kokusu çıkana kadar 1-2 dakika kavurun.

3. Adım: Yoğurtlu Karışımı Hazırlama

Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta sarısı (kullanacaksanız) ve rendelenmiş sarımsağı iyice çırpın. Üzerine bir kepçe sıcak su ekleyerek ılıştırın (bu, yoğurdun kesilmesini önler).

4. Adım: Çorbayı Birleştirme ve Pişirme

Unlu soğan karışımına patates püresini ekleyin. Suyu veya et suyunu yavaş yavaş ilave ederek topaklanma olmaması için sürekli karıştırın. Tuz ve karabiberi ekleyin. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 10 dakika daha pişirin.

5. Adım: Yoğurdu Ekleyip Son Dokunuşlar

Çorba kaynar durumdayken, hazırladığınız yoğurtlu karışımı yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak tencereye ekleyin. Kısık ateşte 5-6 dakika daha karıştırarak pişirin (kaynatmamaya dikkat edin). Ocaktan almadan önce kuru naneyi ekleyip karıştırın.

6. Adım: Sosunu Hazırlama ve Servis

Küçük bir tavada tereyağını eritin. Kırmızı biberi ekleyip 1-2 saniye çevirin (yakmamaya dikkat edin). Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine bu sosu gezdirin. Sıcak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Yoğurdun kesilmemesi için mutlaka ılıştırma adımını uygulayın ve çorbayı kaynatmayın.
  • Kıvamını beğenmezseniz, su ekleyerek veya biraz daha kaynatarak ayarlayabilirsiniz.
  • Daha besleyici yapmak için haşlama suyuna bir küp tavuk suyu ekleyebilirsiniz.
  • Üzerine nane veya maydanoz serperek servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;