Yoğurtlu pirpirim çorbası nasıl yapılır, tarifini verir misin?

Anadolu'nun şifa dolu topraklarından gelen, semizotunun ferahlığı ile yoğurdun besleyiciliğini birleştiren nefis bir çorba tarifi. Yoğurdun kesilmemesi için püf noktaları ve vegan alternatifi de dahil, her detayıyla hazırlanmış bu tarif, yaz sofralarınıza tazelik katacak.

07 Aralık 2025

Yoğurtlu Pirpirim Çorbası (Semizotu Çorbası) Tarifi


Çorbanın Hikayesi ve Püf Noktaları

Anadolu'nun şifa dolu topraklarından gelen bu nefis çorba, semizotunun (diğer adıyla pirpirim) C vitamini ve omega-3 zenginliği ile yoğurdun probiyotik gücünü birleştirir. Hafif, ferahlatıcı ve son derece besleyicidir. Özellikle yaz aylarında hem serinletici hem de doyurucu bir seçenektir. İşte püf noktaları:
  • Yoğurdun kesilmemesi için çok önemli iki kural: Yoğurdu oda sıcaklığında kullanın ve una iyice yedirdikten sonra yavaş yavaş sıcak su ekleyin.
  • Semizotunu çok fazla pişirmemek, renginin ve besin değerinin korunması için önemlidir. Bu yüzden en son eklenir.
  • Çorbayı kısık ateşte pişirmek, kıvamının güzel olmasını sağlar.

Malzemeler (4-6 Kişilik)

  • 1 büyük demet taze semizotu (pirpirim) (yaklaşık 300-400 gram)
  • 2 su bardağı süzme yoğurt (veya normal yoğurt)
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un (tercihen pirinç unu da kullanılabilir)
  • 6-7 su bardağı su (kıvama göre ayarlanabilir)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (acı veya tatlı)
  • Tuz

Hazırlık ve Yapılışı


1. Semizotunun Hazırlanması:

Semizotunun köklerini temizleyin, bol suda yıkayın ve ince ince doğrayın. Çok sapları sertse, sadece yapraklı kısımlarını da kullanabilirsiniz.

2. Yoğurtlu Terbiyenin Hazırlanması:


Derin bir kasede yoğurt, yumurta ve unu bir tel çırpıcı ile pürüzsüz olana kadar iyice çırpın. Üzerine 1 su bardağı soğuk su ekleyip tekrar karıştırın. Bu, yoğurdun kesilmesini önleyecek en önemli adımdır.

3. Çorbanın Pişirilmesi:

Orta boy bir tencereye kalan suyu (yaklaşık 5-6 su bardağı) ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra altını kısın ve hazırladığınız yoğurtlu karışımı, bir yandan tenceredeki sıcak suya yavaş yavaş ekleyin ve sürekli karıştırın. Bu aşamada da hızlı eklememek ve karıştırmak kesilme riskini azaltır.

4. Semizotunun Eklenmesi:

Yoğurtlu karışım tencereye tamamen alındıktan ve hafif kıvam alıp kaynamaya başladıktan sonra, doğranmış semizotlarını ekleyin. Tuzunu ilave edip, semizotları yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 5-7 dakika) kısık ateşte pişirin.

5. Sosunun Hazırlanması:

Ayrı bir küçük tavada tereyağını eritin. İçine nane ve kırmızı toz biberi ekleyip 1-2 saniye kavurun (kokusu çıkınca hemen ocaktan alın, yanmasın).

6. Servis:

Pişen çorbayı ocaktan alın ve üzerine hazırladığınız tereyağlı sosu gezdirin. Sıcak veya ılık olarak servis yapın. Yanında taze ekmekle harika gider.

Lezzet İpuçları ve Çeşitlendirme

  • Daha kıvamlı ve doyurucu olması için içine 1-2 yemek kaşığı pirinç veya şehriye ekleyebilirsiniz. Pirinci, çorba suyu ile birlikte atıp yumuşayıncaya kadar haşlayabilirsiniz.
  • Vegan bir versiyon için yoğurt yerine 1.5 su bardağı haşlanmış nohut ve 1 su bardağı suyu blender'dan geçirip krema kıvamına getirebilir, yumurta kullanmayabilirsiniz. Un yerine 2 yemek kaşığı irmik de kıvam verecektir.
  • Sos için tereyağı yerine zeytinyağı, nane yerine pul biber veya isot da kullanabilirsiniz.
  • Çorbayı bir gün önceden yaparsanız, semizotu rengini kaybedebilir. Mümkünse taze tüketin veya semizotunu pişirme aşamasında ekleyin.

Afiyet, şifa ve lezzet dolu sofralarınız olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;