Kırmızı Mercimek ve Tel Şehriyeli Çorba Tarifi
Malzemeler:
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1/2 su bardağı tel şehriye
- 1 adet orta boy soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 litre et suyu (isteğe bağlı)
Yapılışı:
- Kırmızı mercimeği yıkayıp süzün, tel şehriyeyi hazır edin
- Soğanı küp küp doğrayın, havucu ve patatesi küp şeklinde doğrayın
- Tencerede sıvı yağı ısıtın, soğanı pembeleşene kadar kavurun
- Domates salçasını ekleyip 1-2 dakika kavurun
- Doğranmış havuç ve patatesi ekleyip 3-4 dakika daha kavurun
- Kırmızı mercimeği ekleyip karıştırın
- Sıcak suyu (veya et suyunu) ekleyin, kaynamaya bırakın
- Mercimekler ve sebzeler yumuşayana kadar 15-20 dakika pişirin
- Tel şehriyeyi ekleyip 5-7 dakika daha pişirin
- Tuz, karabiber ve kimyonu ekleyip karıştırın
- 5 dakika dinlendirdikten sonra servis yapın
Püf Noktaları:
- Mercimeklerin dağılmaması için çok fazla karıştırmayın
- Et suyu kullanırsanız daha lezzetli olur
- İsterseniz blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam elde edebilirsiniz
- Servis sırasında üzerine limon sıkabilirsiniz
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın, yanında limon dilimleri ile sunun
- Üzerine nane veya kırmızı pul biber serpebilirsiniz
|