Oktay Usta'nın İşkembe Çorbası Tarifi
Malzemeler:
- 1 kg temizlenmiş işkembe (4-5 kişilik)
- 2 adet soğan (kabuklu)
- 1 baş sarımsak
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı sirke
- 1 çay bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 2 litre su
Servis için:
- Limon dilimleri
- Sarımsaklı sirke sosu
- Pul biber
Yapılışı:
- İşkembeleri bol suyla yıkayıp, tencereye alın
- Üzerini geçecek kadar su ekleyip, kabuklu soğanları ilave edin
- 1 baş sarımsağı kabuğuyla birlikte tencereye atın
- Orta ateşte işkembeler yumuşayana kadar (yaklaşık 2-3 saat) haşlayın
- Haşlanan işkembeleri sudan çıkarıp, ince ince doğrayın
- Başka bir tencerede sıvı yağ ve tereyağını eritin
- Unu ekleyip, kokusu çıkana kadar kavurun
- Haşlama suyundan 2-3 kepçe alıp, un karışımına yedirin
- Doğranmış işkembeleri ve kalan haşlama suyunu ekleyin
- Tuz, karabiber ve kırmızı biberi ilave edip, 15 dakika kaynatın
- Süt ve sirkeyi ekleyip, 5 dakika daha pişirin
Püf Noktaları:
- İşkembeleri haşlarken ara sıra suyunu kontrol edin, gerekirse sıcak su ekleyin
- Çorbanın kıvamını un miktarını ayarlayarak kontrol edebilirsiniz
- Sirkeyi en son eklemek çorbanın lezzetini artırır
- İşkembeleri haşlarken soğan ve sarımsağı kabuklu kullanmak renk ve lezzet verir
Servis Önerisi:
- Sıcak servis yapın
- Yanında sarımsaklı sirke sos ve limonla sunun
- İsteğe göre üzerine pul biber serpebilirsiniz
|