Yoğurtlu gendime çorbası nasıl yapılır, malzemeleri neler?

Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden yoğurtlu gendime çorbası, besleyici ve doyurucu yapısıyla öne çıkıyor. Bu tarif, gendimenin haşlanmasından yoğurtlu terbiyenin püf noktalarına kadar tüm detaylarıyla evde nasıl hazırlanacağını anlatıyor.

07 Aralık 2025

Yoğurtlu Gendime Çorbası: Malzemeler ve Tarif


Anadolu mutfağının şifa dolu, lezzetli ve doyurucu çorbalarından biri olan yoğurtlu gendime çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak. "Gendime", buğdayın kabuğu soyulmuş ve kırılmış hali olan "dövme" veya "yarma"nın bazı yörelerdeki adıdır. Bu çorba, yoğurtlu çorbalar ailesinin çok besleyici bir üyesidir. İşte evde kolayca yapabileceğiniz yoğurtlu gendime çorbası tarifi.

Yoğurtlu Gendime Çorbası için Malzemeler (4-6 Kişilik)

  • 1 su bardağı gendime (dövme buğday veya yarma)
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt (veya normal yoğurt)
  • 1 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 6-7 su bardağı su veya et suyu (daha lezzetli olması için)
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber (acı veya tatlı)
  • Tuz

Üzeri İçin (Terbiye ve Sos)


  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı salça (domates veya biber salçası)
  • 1 tatlı kaşığı nane ve pul biber (arzuya göre)

Yoğurtlu Gendime Çorbası Nasıl Yapılır?


1. Gendimeyi Haşlama:

Gendimeyi (dövme buğdayı) yıkayın. Bir tencereye alarak üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde su ekleyin ve orta ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayın (yaklaşık 20-25 dakika). Haşlama suyunu dökmeden kenara alın. Dilerseniz bu işlemi, gendimeyi çorba tenceresinde direktttttttttttt pişirerek de yapabilirsiniz.

2. Çorba Temelini Hazırlama:

Haşlanmış gendimenin olduğu tencereye (veya ayrı bir tencerede), 6-7 su bardağı su veya et suyunu ekleyin. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte, gendimeler iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 15-20 dakika daha) pişirin.

3. Yoğurtlu Terbiyeyi Hazırlama:

Bir kasede yoğurt, yumurta ve unu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Üzerine, kaynayan çorbadan birkaç kepçe alarak yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın (bu işlem yoğurdun kesilmesini önler).

4. Terbiyeyi Çorbaya Ekleyin:

Çorba tenceresinin ateşini iyice kısın. Hazırladığınız yoğurtlu terbiyeyi, tenceredeki çorbaya yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ilave edin. Tuzunu ekleyin. Karıştıra karıştıra 10-15 dakika daha kısık ateşte pişirin. Çok koyu olursa sıcak su ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz.

5. Sosunu Hazırlayın:

Küçük bir tavada tereyağını eritin. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. İsterseniz naneyi ve pul biberi de bu aşamada ekleyebilirsiniz.

6. Servis:

Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine hazırladığınız salçalı sos gezdirin. Sıcak olarak servis yapın.

Püf Noktaları:

  • Yoğurtlu terbiyeyi çorbaya eklerken çorbanın çok kaynar olmamasına ve sürekli karıştırmaya dikkat edin. Aksi takdirde yoğurt kesilebilir.
  • Gendime yerine, aynı ölçüde ince bulgur da kullanabilirsiniz, ancak pişme süresi daha kısa olacaktır.
  • Çorbayı daha besleyici yapmak için içine nohut veya kıyma da ekleyebilirsiniz. Kıymayı sosla birlikte kavurabilirsiniz.
  • Haşlama suyunu dökmek istemezseniz, gendimeyi çorbanın tüm suyunda direktttttttttttt pişirebilirsiniz. Bu durumda su miktarını 8 bardak olarak ayarlayın.

Bu nefis ve doyurucu çorbayı, yanında turşu ve sıcak ekmekle servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
Çok Okunanlar
Oktay Usta Yayla Çorbası
Oktay Usta Yayla Çorbası
Haber Bülteni
Güncel
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
1 Kase Yayla Çorbası Kaç Kalori?
Güncel
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
Pratik Yayla Çorbası Tarifi ve Malzemeleri
;