Yoğurtlu gendime çorbası nasıl yapılır, malzemeleri neler?
Anadolu'nun geleneksel lezzetlerinden yoğurtlu gendime çorbası, besleyici ve doyurucu yapısıyla öne çıkıyor. Bu tarif, gendimenin haşlanmasından yoğurtlu terbiyenin püf noktalarına kadar tüm detaylarıyla evde nasıl hazırlanacağını anlatıyor.
Yoğurtlu Gendime Çorbası: Malzemeler ve TarifAnadolu mutfağının şifa dolu, lezzetli ve doyurucu çorbalarından biri olan yoğurtlu gendime çorbası, özellikle soğuk kış günlerinde içinizi ısıtacak. "Gendime", buğdayın kabuğu soyulmuş ve kırılmış hali olan "dövme" veya "yarma"nın bazı yörelerdeki adıdır. Bu çorba, yoğurtlu çorbalar ailesinin çok besleyici bir üyesidir. İşte evde kolayca yapabileceğiniz yoğurtlu gendime çorbası tarifi. Yoğurtlu Gendime Çorbası için Malzemeler (4-6 Kişilik)
Üzeri İçin (Terbiye ve Sos)
Yoğurtlu Gendime Çorbası Nasıl Yapılır?1. Gendimeyi Haşlama:Gendimeyi (dövme buğdayı) yıkayın. Bir tencereye alarak üzerini 3-4 parmak geçecek şekilde su ekleyin ve orta ateşte yumuşayıncaya kadar haşlayın (yaklaşık 20-25 dakika). Haşlama suyunu dökmeden kenara alın. Dilerseniz bu işlemi, gendimeyi çorba tenceresinde direktttttttttttt pişirerek de yapabilirsiniz. 2. Çorba Temelini Hazırlama:Haşlanmış gendimenin olduğu tencereye (veya ayrı bir tencerede), 6-7 su bardağı su veya et suyunu ekleyin. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte, gendimeler iyice yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 15-20 dakika daha) pişirin. 3. Yoğurtlu Terbiyeyi Hazırlama:Bir kasede yoğurt, yumurta ve unu pürüzsüz bir kıvam alana kadar çırpın. Üzerine, kaynayan çorbadan birkaç kepçe alarak yavaş yavaş ekleyin ve karıştırın (bu işlem yoğurdun kesilmesini önler). 4. Terbiyeyi Çorbaya Ekleyin:Çorba tenceresinin ateşini iyice kısın. Hazırladığınız yoğurtlu terbiyeyi, tenceredeki çorbaya yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak ilave edin. Tuzunu ekleyin. Karıştıra karıştıra 10-15 dakika daha kısık ateşte pişirin. Çok koyu olursa sıcak su ekleyerek kıvamını ayarlayabilirsiniz. 5. Sosunu Hazırlayın:Küçük bir tavada tereyağını eritin. Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun. İsterseniz naneyi ve pul biberi de bu aşamada ekleyebilirsiniz. 6. Servis:Çorbayı kaselere aldıktan sonra üzerine hazırladığınız salçalı sos gezdirin. Sıcak olarak servis yapın. Püf Noktaları:
Bu nefis ve doyurucu çorbayı, yanında turşu ve sıcak ekmekle servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! |



.webp)















